Caută

Translate

marți, 19 februarie 2019

If It's Tuesday, This Must Be ... Albania



Abia în anul 1926, albanezii au avut propria monedă, înainte să ne rostogolim de râs (sau în timp ce) să ne amintim că noi am fost cu puțin mai precoci (1867).

Deși imberbă monetăria albaneză a avut ceva activitate și astfel în ce-a de-a patra emisiune monetară, începând cu 1996, sunt puse în circulație monedele de 1, 5, 10, 20, 50 și apoi (în anul 2000) de 100 leke. Căci da, Leka este unitatea monetară iar o leka este compusă din 100 de qindarka, subdiviziunie monetară care nu și-a mai găsit locul la IV-a emisiune. În fapt monedele de 1 leka se utilizează în piețele albaneze exact cum se folosește moneda de 1 ban la cumpărăturile din România.

După acest intro este timpul să vă prezint colecția mea din Albania



50 leke 1996, de fapt singura monedă albaneză pe care o am





Avers

Inscripția REPUBLIKA E SHQUIPERISE delimitată stânga - dreapta de câte o perlă, deasupra perlei stânga anul emiterii (1996) Textul scris în albaneză poate încurca încercările de identificare (în fapt scrie „Republica Albania”)
Inscripția „de la ora 6” este tot în albaneză și înseamnă Gentius Regele Iliriei, central Regele Genti călare. Margine netedă,  bordurată.




Revers

Valoarea nominală 50 LEKE, cunună din ramuri de stejat legate cu panglică. Margine netedă, bordurată.




Diverse

  • „Shqiperi” înseamnă „copii vulturilor”, asta apropo de vulturul bicefal de pe steag.
  • Faptul că Regele Gentius, ultimul rege al Iliriei, a fost capturat de romani pe meleagurile unde azi este Albania, pare să confirme mitul urban legat de statuile ecvestre. Conform acestui mit când calul are ridicat unul din membrele anterioare, călărețul a murit în urma rănilor căpătate în bătălie sau a fost ucis mișelește.

Ceva, orice

  • Wag the Dog cu Robert De Niro, Dustin Hoffman și Woody Harrelson
Șoaptă

  • Marginea bordurată a  monedei de 50 Leke 1996 este mai subțire decât marginea monedei de 50 Leke 2000