Caută

Translate

miercuri, 13 februarie 2019

Dat peste cap - noțiuni despre avers/revers


Consider că este fascinant să afli definiții pentru lucruri arhicunoscute, evidente (care le ai pe vârful limbii), de exemplu : Știi definiția  apei  potabile ?

Dar a monezii ?
În primul rând că momentan nu-i nici „monezi” și nici „monezii” , forma corectă este monedă / monede și  l-am inserat pe „momentan” că nimic nu este sigur cu Abramburica la butoane.

„Plăcuță de metal , în general de formă discoidală, emisă și utilizată de către un  stat care-i  garantează  (sau i-a garantat la un moment dat) valoarea nominală, fapt demonstrat prin inscripționare. În general , cu valoare nominală mult mai mică decât a bancnotei, împreună  cu care reprezintă banii.”

Oricât de mândru sunt  pentru acestă definiție, vă recomand  să consultați un DEX

Pentru  monedă, în numismatică, se utilizează termenul de „flan” .   Flan  însemnând pastila metalică din care s-a confecționat moneda,  adică blatul pe care se fac  inscripționările, totuși este de evitat folosirea lui „blat” și  a  lui „bani” în aceiași propoziție.

Flanul prezintă două suprafețe  și o muchie, una dintre suprafețe este fața monedei  adică   AVERSUL  iar cealaltă  suprafață  constituie REVERSUL.  Informația ar fi suficientă pentru  pasionatul de numismatică, dar pentru un colecționar de monede trebuie să dăm și cu banul. Prin urmare  aversul este CAPUL  iar reversul este PAJURA, astfel fiind mai ușor să reținem că fața banului aka aversul este suprafața pe care se află stema statului emitent sau profilul conducătorului  adică „capul” și pe revers   este înscrisă valoarea nominală.





Nu este cazul să apară bănuți roșii pe pielea numismaților, eu eram absolut convins  că  fața monedei este aia cu „câți bani”,  atât de tare este înfiletată ideea încât toate monedele mele sunt expuse (și vor fi în continuare)  cu spatele, dar voi să faceți ce zice popa.



Apropo de popă (aici cu rol de mantinelă), este fascinant  cum vorbele din bătrâni conțin atâtea lucruri interesante. 
Bunăoară acest „cap”  este chiar cu cap, studiile recente (garantat efectuate de  cercetători britanici) arată că hazardul din ”Cap sau pajură” nu-i  tocmai un echitabil 50 – 50 % șanse, procentul de real de reușită pentru cap fiind de ....80%.  
Explicația științifică este logică și ușor verificabilă cu ochiul liber : pe avers este mai mult material deci este mai greu, deci legea gravitației. 
Adică, ca să nu mai pierdem timpul am să merg pe varianta neacademică  „capul este mai greu” și cu mișcarea asta vă aplic și un tur de cap. 
Păi, cum se zice în popor ? Exact !  Se zice „Ești greu de cap !” ... te-ai prins ?

Consider că  sunteți burdușiți de informații interesante și utile așa că este timpul pentru o pauză, adică așa cum ne spunea domnul profesor Dr. Cornilă Nicolae : 
„Dragilor, ieșiți în pauză ca să vă aerisiți sinusurile”

Acuma, după atâta aeriseală  urmează un mic test din materia parcursă:




1. Ce parte a monedei vă este prezentată:
  • Aversul
  • Reversul
  • Muchia

2. Ce a vrut să evoce autorul :
  • Un tribut  Scarface
  • Un protest  la stilul „naturel” abordat de franțuzoaice
  • O replică galică la Gotham coins


3. În cazul  acestei monede, care este raportul  axei  avers/revers
  • Tip medalistic
  • Rotire la 180 gr
  • 80/20 %


* Recomandare de rezolvare:
  • Pentru  1  nu îmi fac griji la cât de atent ai fost
  • Pentru 2 dă cu banul  (nu în sensul „mită”)
  • Pentru 3 copiază,  răspunsul este în  materia  din  semestrul următor