Caută

Translate

miercuri, 25 martie 2020

COSTA RICA - America


5 COLONES 1983

Deși flanul este un disc perfect rotund, aversul și reversul este încadrat de un heptagon.


Aversul

Primul lucru care atrage atenția la reversul acestor monede este unitatea monetară, justificându-se etichetarea cu #banca_de_organe (obligatorie și pentru unele monede din Botswana), în fine pentru colecționarul român recomand vizualizarea/achiziționarea monedei de colecție „1 Colon 1971 El Salvador ”

 

Elementul principal (și comun monedelor, mele, din Costa Rica) este stema țării.

Stema Republicii Costa Rica este bogat ornamentată și își are originile în anul 1848, ulterior au avut loc trei modificări majore ale acesteia :

în anul 1906 – eliminarea tuturor elementelor războinice (tunuri și puști) de pe stema oficială

în anul 1964 – au fost adăugate două stele, stelele simbolizând provinciile țării : Alajuela, Cartago, Guanacaste, Heredia, San Jose , la care s-au adăugat Limon și Puntarenas

în anul 1998 – cele trei conuri vulcanice (reprezentând cele trei lanțuri montane ale țării, Irazu, Poas și Arenal) au devenit active prin adăugarea fuioarelor de fum

Dacă considerăm că stema Costa Ricăi este un tablou, atunci elementele principale constituie pânza iar rama tabloului ce pare mulată după căușul palmelor este ornată cu o multitudine de mărgele (simbolizând boabele de cafea), la nivel superior se întretaie două ramuri de laur peste care este petrecută o panglică ce poartă deviza : REPUBLICA DE COSTA RICA.

Deasupra întregii scene plutește o a doua panglică, cu fundă, pe care se poate citi : AMERICA CENTRAL.

Revenind la pânză : cele șapte stele de care aminteam, spre care se înalță cei trei munți pufăitori ce provin dintr-un teren luxuriant. Uscatul desparte două întinderi de apă (Oceanul Pacific și Marea Caraibelor/ Oceanul Atlantic) pe care navighează câte o corabie (simbolizând porturile și rolul important al comerțului maritim). Un alt element fiind soarele ce răsare la orizont, din partea stângă, inaugurând o perioadă luminoasă de prosperitate.

Față de restul monedelor 5 COLONES 1983 se evidențiază prin simplitate, exceptând stema singurele elemente prezente sunt : Numele țării (COSTA RICA) poziționat superior și anul emisiunii (1998) poziționat în partea opusă.



Deoarece aversul monedelor este oarecum identic, pentru cele șapte piese accentul se va pune pe revers iar la final am să încerc să amintesc elementele specifice fiecărei emisiuni monetare. Ok, m-ați prins, nici reversul nu suferă de personalizare dar trebuie să-mi câștig și yo existența cumva.



Revers

Așa cum aminteam și reversul este încadrat de un heptagon. Jumătatea superioară este acoperită se 21 de linii ondulate , tot în jumătatea superioară este situată și valoarea nominală (adică 5-ul este adus la mal, asta dacă dungile vălurite nu reprezintă o grădină Zen). Imediat sub cifră, pe mal cum ar veni, apare înscrisul „COLONES” încadrat, de o parte și de alta, de două rămurele de cafea iar la baza acestora numărul cinci redat în scriere Braille (⠢). Ultimul element al reversului îl constituie acronimul pentru „Banco Central de Costa Rica”, cele patru litere (urmate de punct) situându-se la baza poligonului.





5 COLONES 2008

Avers

Aici cercul perlat este complet iar pe interior, pe întreaga circumferință apare înscrisul REPUBLICA DE COSTA RICA

Cercul format din litere este închis de anul emiterii încadrat cu perle ·2008·


Revers

În imediata proximitate a marginii bordurate este un cerc perlat, acesta este întrerupt în treimea mediană de o serie de 15 linii paralele, poziționate de o parte și de alta, perpendiculare pe margine iar la interior urmând conturul dat de cele două ramuri ale arborelui de cafea. În concavitatea creată aflându-se inscripția :

COLONES 



Doar ultima pereche de linii se unește, prin intermediul unui arc de cerc, sub acesta aflându-se acronimul B.C.C.R. și restul din cercul cu perle. Și datorită faptului că această dizertație pseudonumismatică se desfășoară în plină pandemie COVID-19, autoizolare ce predispune la „bătut câmpii” să spunem (eu și prietenii mei imaginari, pasionați și ei) că : șiragul superior conține nu mai puțin de 60 (șaizeci) perluțe, segmentul inferior fiind compus din 32 (treizeci și două) de mărgăritare.

Și dacă tot ne-am apucat să ne punem poalele-n cap, să observăm că între anul 1989 și 2008, producția de cafea a cunoscut o creștere consistentă ;)


Așa cum se poate observa,  telenovela se repetă pentru fiecare avers/revers în parte fie că este moneda de 10 COLONES 2008 /25 COLONES 2005/50 COLONES 1997/100 COLONES 2007 sau 500 COLONES 2003 .... evident diferă doar anul emisiunii și valoarea nominală (inclusiv redarea acesteia în Braille).





Deci să vedem ce mai au de dezvăluit „los Siete Enanitos”





10 COLONES 2008 

Din aluminiu și muchie zimțată ③


25 COLONES 2005

Din alamă și muchie netedă ④


50 COLONES 1997 

Din alamă și muchie pe care alternează 4 segmente zimțate cu 4 segmente netede ⑤


100 COLONES 2007 

Din oțel placat cu alamă, muchie zimțată ⑥




500 COLONES 2003 

Din aluminiu-bronz, muchia formată din alternanța a patru segmente zimțate cu patru segmente netede ⑦

Categoric este ținta favorită a bullying-ului  ..... diametrul de 33 mm.




5 COLONES 1983

Din oțel inoxidabil și marginea zimțată ①

5 COLONES 2008

Din aluminiu și muchie netedă ②

Cel mai mic din echipă (diametrul de 21.4 mm) 



Evident că pe lângă descifrarea/interpretarea simbolisticii un alt element drag numismaților de pretutindeni îl constituie diferențele apărute de la o emisiune la alta sau în cadrul aceleiași emisiuni, monedele din Costa Rica promit să ofere clipe de neuitat. 



Interesant cum pentru același an se observă o grijă deosebită acordată „îmbinării ramei tabloului” și apoi ne este prezentată o schiță stângace a „îmbinării” sau poate că ucenicul sau copilul gravorului și-a făcut mâna :)



1. Așa cum spuneam, vulcanii au devenit activi abia din anul 1989 dar este interesant de observat și gradul de activitate.
2. Vorba aia „Nici un răsărit nu este ca altul”
3. Nici coarnele berbecului nu sunt constante
4. La prima ediție „boabele de aur” par să fie cu surplus, iar în cazul ③ au tendința să migreze spre „boabe de porumb„
5.Că nava (să nu zic corabia) din planul doi diferă, nu-i tocmai surprinzător dar la final pare că nu prea mai este.
6. Pare că  Romsilva s-a ocupat după `83 încoace
7. Parcă relația dintre cele șapte provincii era mai strânsă în trecut

Fără a avea pretenția că am punctat toate elementele interesante, sau că măcar fusei cât de cât util, până la apariția unor noi achiziții vă urez tradiționalul :

Hasta la vista¸ baby!



😷 Să ne vedem sănătoși !