Caută

Translate

luni, 23 martie 2020

AFRICA CENTRALĂ - Africa

„Trei și cu doi fac cinci. Cinci și cu șapte, doisprezece. Doisprezece și cu trei, cincisprezece.
Bună ziua. Cincisprezece și cu șapte..”

Până de curând știam că „Africa Centrală” are o monedă iar la „Camerun” am reușit să agonisesc 5 monede. Unu plus cinci minus trei, patru plus doi.


500 franci 2006 




Partea centrală a aversului este ocupată de o împletitură vegetală în care se evidențiază arborele de cacao și planta de manioc. Pe margine este o bretea ornamentată, trei segmente de o parte și de alta, fiecare segment cu câte trei linii frânte dispuse în paralel. Linia excentrică prezintă câte o perlă în fiecare concavitate, linia frântă dinspre centru prezintă doar două perle. Fiecare segment este delimitat printr-un ornament asemănător cu o agrafă. Cele două paranteze bogat ornamentate încadrează inscripția „CEMAC” (dispusă superior, ora 12), respectiv „2006” (dispusă inferior, ora 6). 
CEMAC Comunitate economică și monetară din Africa Centrală 

Dar cel mai surprinzător este faptul că, în dreptul orei 6, deasupra inscripției „2006” este o grilă ovală. Privind cu atenție se observă că este o hologramă pe care se poate citi, în funcție de unghiul de privire „500” respectiv „CEMAC” . Te face să te gândești cu invidie la efortul depus pentru realizarea unor astfel de emisiuni monetare....asta până n-ai ce lucra și verifici dacă există și alte recidive pentru Africa Centrală 
😍 Laser, frate !


Marginea prezintă cinci seturi a câte 15 crestături, peste acestea este gravat aleatoriu acronimul „CEMAC” orientat alternativ în sus și în jos 



Privind reversul medaliei monedei observăm inscripția centrală  „500 FCFA”, înconjurată de o brățară compusă din 20 de perle și 20 de „pietre ovale”


FCFA – Franci ai Comunității Financiare din Africa 

Regiunea Africa Centrală cuprinde următoarele țări: Angola, Camerun,  Republica Centrafricană, Ciad,  Congo, Guineea Ecuatorială,  Gabon, Sao Toma și Principe. Dintre aceste țări la colecție nu mă pot lăuda decât cu Camerunul, unde credeam (așa cum am amintit) că am  5 monede.

Însă, în ciuda faptului că există un element comun (aversul monedei), mă văd nevoit să-mi reconsider cunoștințele pseudonumismatice.


Astfel, dacă la monedele din Asia apar probleme privind descifrarea anilor, a literelor alambicate sau a diferitelor calendare, pentru țările africane devine o adevărată aventură încadrarea corectă a diferitelor emisiuni monetare știindu-se că loviturile de stat au periodicitatea extragerilor la Loto 6/49. Dar decât expert în geopolitică  mai bine ignorant cu blog:


50 FRANCI 1977 D 


Avers

Busturile, privind spre stânga,  a trei antilope elan


Revers

O floare cu opt petale, fiecare petală alcătuită din două banane dispuse precum parantezele.

În „V-ul” creat de banane fiind câte o inscripție, ora 12 este litera pentru țară apoi (în sensul acelor de ceasornic) o succesiune de : floare de bumbac, fruct de Cacao, ciorchine de cafea apoi cred că tot un fruct de cacao (la ora 6) și triada se repetă.

A = Ciad
B = Republica Centrafricană
C = Republica Congo
D = Gabon
E = Camerun

Deși există și la moneda de 500 franci (flanchează anul de emisie) abia acum devin vizibile niște mici artefacte pe reversul monedei. Este vorba de semnele monetăriei din Paris, în acest caz „cornul” și laptele „delfinul”  (încadrează „FRANCS”) . Apropo, din nichel ca și precedenta monedă și să remarcăm și marginea zimțată.


10 FRANCI 1975 


Din aluminiu-bronz, aversul monedei  nu oferă nici un fel de noutate.



Revers
Valoarea nominală este încercuită de o cunună vegetală : cacao, cafea, bumbac și cereale 
Plus Acul și Barosul Cornul și Delfinul



1 FRANC 1976 

Din aluminiu,  aversul arhicunoscut.

Dar nici cu reversul nu-mi este rușine.





Exceptând moneda de 500, la restul pe avers se poate observa gravat, în dreptul orei patru, acronimul gravorului G.B.L. BAZOR ( Lucien Georges Bazor). Totodată „la firul ierbii” observăm un R circumscris într-un C .... aș emite ipoteza că acest CR vine de la Camerun...dar mă încurcă moneda de 50 franci care-i din Gabon.

Până una-alta, colecția de pe continentul negru este slab reprezentată, cu greu reușind să strâng 76 de piese...așa încât nu-mi rămâne decât să-l citez pe Macanache:

„..Decât să mă duc ca hoțu', peste două continente
Unde toți băieții este rudă cu Terente
Și când nu se uită nimeni, să le dau cu jula
Să le iau la oameni leul, să rămână doar cu ....”