Caută

Translate

luni, 23 martie 2020

CAMERUN - Africa

Cin` nu-l știe pe Roger Milla ?



 Nu vreau să mă repet cu dilema numismatematică





5 FRANCI 1972 

Aversul monedei este cel cu care ne-am întâlnit la monedele din Africa Centrală, dealtfel  în baza acestuia, cu cele trei antilope elan,  alocasem cele cinci monede Camerunului.
Există totuși niște particularități : 
- Banca Centrală a Africii Ecuatoriale  Franceze
- lipsa lu` ₢
- numele gravorului are alt sens de scriere (în sensul acelor de ceasornic), în dreptul orei patru, G.B.L. BAZOR (gravorul Lucien Georges Bazor)
și, evidentul „CAMEROUN” situat sub inscripția anului de emisie

Revers

Din aluminiu-bronz, margine netedă  (la fel ca 10 franci 1975 - Africa Centrală), design identic: valoarea nominală  încercuită de o cunună vegetală : bumbac central din care pornesc, stânga/dreapta, mlădițe de cafea, ramuri de cacao și culminând cu un snop de cereale care au tendința să se unească (în dreptul orei 12)

Evident că acum fiind niște mici experți, identificăm cu ușurință semnele monetăriei din Paris : cornul (ora 10) și bufnița (ora 2), dar postez și un bricolaj pentru cei mai puțin familiarizați cu subtilitatea africană 🐍 :)



100 FRANCI 1975 


Avers


Deja banalul fundal,  profilul celor trei antilope elan păscând înspre stânga 😎, flancat de denumirea bilingvă pentru Camerun. Deși uzura nu este tocmai de ignorat, prins de un fir de iarbă îl observăm pe ₢ dar și acronimul gravorului (dispus în sens invers acelor de ceasornic).
Marginea flanului din nichel este zimțată.


Revers aceiași bretea bogat ornamentată despre care aminteam la 500 Franci 2006  Pe margine este o bretea ornamentată, trei segmente de o parte și de alta, fiecare segment cu câte trei linii frânte dispuse în paralel. Linia excentrică prezintă câte o perlă în fiecare concavitate, linia frântă dinspre centru prezintă doar două perle. Fiecare segment este delimitat printr-un ornament asemănător cu o agrafă.” cu deosebirea că zona inferioară este ocupată tot de un segment ornat (nu de anul emisiunii). În partea superioară este o casetă inscripționată „Banca Statelor din Africa Centrală”

Valoarea nominală și anul de emisie este dispus central pe trei rânduri. „100” ocupă cel mai bine de o treime din spațiu și fiecare cifră este ornată de o linie șerpuită în a căror meandre se ascunde câte o perlă.
Cu dinții strepeziți de metafore și privirea împăienjenită de atâta poezie observăm, cum ar zice un franțuz :   Le croissant avec dauphin