Caută

Translate

luni, 25 martie 2019

5 Mărci 1985 Comemorativ


5 Mărci 1985 Comemorativ

Monedă comemorativă „Anul European al Muzicii”, adevărul este că unii consideră clincăitul monedelor aka fâșîitul bancnotelor ce-a mai frumoasă muzică, valoare nominală  5 mărci, utilizabil până în 1 ianuarie 2002 (apoi s-a trecut pe EURO).


Avers
Inscripție în partea superioară a flanului, anul emiterii  deasupra textului  „Republica Federativă Germania„
1985
BUNDESREPUBLIK
DEUTSCHLAND
În partea stângă a monedei (ora 2) valoarea nominală : 5 mărci germane, marca monetăriei din Stuttgart
5
DEUTCHE
MARK
F
În partea dreaptă și centrală  a monedei, emblema RFG, vulturul, înscrisă într-un cerc.
Margine netedă, bordurată.


Revers
Inscripție în partea superioară a flanului, anul comemorării deasupra textului  : Anul european al muzicii
1985
EUROPAISCHES
JAHR DER MUSIK
În partea dreaptă și centrală  a monedei, emblema realizată de celebrul grafician Celestino Piatti ce prezintă un profil stilizat în care cheia sol pe portativ  formează  ochii și urechea stângă a personajului. Profilul este înconjurat de o  cunună de stele (11 vizibile), totul înscris într-un cerc.  Pe partea stângă a flanului sunt gravate două note muzicale ce se suprapun peste marginea cercului și una dintre stele.
Margine netedă, bordurată.


Diverse
Muchie netedă  gravată : Schulz,  Bach,  Handel,  Scarlatti,  Berg

Ceva, orice
Pe revers  profilul stilizat este realizat de regretatul grafician și pictor german Celestino Piatti, un deschizător de drumuri  dacă ne gândim că  „bufnița”  a fost  elementul pe care l-a realizat cu obstinațiune iar acum acest simbol este omniprezent . A nu se confunda  „Omul cu bufnița”  și „Doamna cu butucul” (aia-i din alt film ;) ).

Șoaptă
Explicația pentru cele cinci nume de muzicieni, gravate pe muchie
1985 :  400 de ani de la nașterea lui Heinrich Schulz, 300 ani de la nașterea lui : Johann Sebastian Bach, George Frideric Handel și Domenico Scarlatti, 100 de ani de la nașterea (sau 50 de la moartea) lui Alban Maria Johannes Berg