Caută

Translate

marți, 16 aprilie 2019

1 Groschen 1925

La „Europa” v-am arătat toată colecția mea din Albania :) ))
Dacă este să continui în ordine alfabetică la Andorra nici o monedă, la Armenia nema iar Azerbaijan nici măcar.
Următoarea pretendentă este Austria. Câteva clarificări : Anglia este la „M” (Marea Britanie) iar Austria la „Austria” (cum se zice pe la noi) că altfel trebuia căutată la „Ö” – Österreich.

Austria

Până la EURO, diviziunea monetară a Austriei era Schilling (Șiling) iar subdiviziunea Groschen (Groș /Groși). Aici momentan am 27 de piese (fără Euro) .......



.......iar prima monedă este un groș din 1925. 


Avers
Capul de vultur, profil privind spre dreapta, ocupă mare parte din suprafața flanului.
Marginea este bordurată iar arcul de cerc cuprins între ora 8 și 4 conține textul ׄOׄ STER-*-REICH ּ
Dispuse oarecum orizontal, în dreptul orei 5, inițialele HZ ּ 

Revenind la primul text ׄOׄ STER-*-REICH ּ , punctele de la Ö sunt dispuse mult în lateral iar între cele două liniuțe (acolo unde eu am inserat un asterix) este o coroană cu trei turnuri dispusă de așa manieră încât vulturul apare încoronat. Ultima literă a cuvântul Österreich (care înseamnă Austria) se termină cu perlă, ornament asemănător celor două perle ce încadrează literea „O”. Inițialele HZ sunt cu un font mult mai mic și se termină tot cu o perlă, inițialele reprezintă semnătura gravorului Heinrich Zita, responsabil pentru realizarea ambelor fețe ale monedei.

Revers
Valoarea nominală , cifra 1 supradimensionată ocupă trei sferturi din diametrul flanului, segmentul rămas este ocupat de două rânduri de text GROSCHEN și anul de emitere. Ca și în cazul aversului, marginea este bordurată.

Până acum mă mândresc cu două piese, 1925 respectiv 1928, în ciuda diametrului de doar 17 mm, este o monedă frumoasă, vulturul fiind  cu totul deosebit. 










Revenind la frumusețea monedelor, dintre monedele moderne austriece (din puținele pe care le știu, evident) cea mai frumoasă este moneda de 10 Schilling, monedă ce consider că trebuie avută în vedere dacă se organizează „Miss Moneda Europeană”.

Diverse
Există o serie de monede austriece care pe revers prezintă ștanțată zvastica, evident că predomină monedele de 1 Groschen (cred că tot vulturul este cauza), despre care se presupune că au circulat în timpul WW2. Scopul era unul de propagandă pronazistă, ulterior se presupune că au apărut și piese modificate prin anii 60-70 cu scopuri exclusiv comerciale.

Ceva, orice
În Germania (RFG /RDG) termenul de Groschen s-a folosit frecvent în limbajul neacademic pentru monedele de 10 pfennig, evident că introducerea monedei EURO a pus capăt acestui termen argotic.

Șoapte
Este posibil ca mare parte din monedele (autentice) ornate cu zvastică să fie un fel de graffiti interbelic, prin care simpatizanții mișcării au găsit să se exprime în condițiile în care Cancelarul Dollfuss reușise să interzică propaganda nazistă pe teritoriul Austriei (1932-1934).