Caută

Translate

vineri, 14 iunie 2019

50 Pesewas 2007


Steagul ghanez este alcătuit din trei benzi : roșu, auriu și verde. Benzi dispuse orizontal iar în mijlocul benzii aurii este o stea neagră, în cinci colțuri.

Stema ghaneză este compusă din doi vulturi, ce susțin, de o parte și de alta, cu ghearele, un scut sprijinindu-se pe o eșarfă inscripționată : Libertare și justiție. Vulturii sunt prezentați din semiprofil, cu aripile desfăcute iar la gât poartă steaua neagră prinsă de bentița  tricoloră. Pe partea superioară a scutului se sprijină o eșarfă  tricoloră răsucită de așa manieră încât rezultă o bantă ușor convexă  cu culorille dispuse astfel, de la stânga la dreapta: Roșu, Verde, Auriu, Verde, Roșu și Galben. Scutul este împărțit în patru sectoare printr-o cruce lată, pe latura orizontală având reprezentat un leu, aș spune identic cu leul de pe lira sterlină – trimitere către faptul că Ghana a fost protectorat britanic. Revenind la sectoarele rezultate, stânga sus și continuând în sensul acelor de ceasornic. Primul prezintă un paloș încrucișat cu un sceptru, al doilea segment  prezintă o cetate medievală înconjurată de ape (Ghana fiind vestită pentru numeroasele vestigii arhitecturale), în al treilea sector se pune accent pe industrie (o eoliană și un puț minier) pentru ca în ultima parte accentul să fie pus pe floră, copacul prezentat fiind (mai mult ca sigur) celebrul Arbore de Cacao.

Din  punct de vedere numismatic, această țară din Africa de vest  a avut mai multe monede, la ora actuală unitatea monetară este „Cedi” cu subdiviziunea ”Pesewa”

50 PESEWAS 2007



Avers
Pe marginea superioară a flanului bordurat apare gravat numele țării „GHANA”, iar pe marginea inferioară este gravat, tot în pozitiv, anul emiterii „2007” mijlocul monedei fiind ocupat de stema națională.


Revers
Aproape toată suprafața este ocupată de chipul unei femei care zâmbește. Pe fundalul acestui bust este reprezentat frunzișul unui copac (posibil Arborele de cacao) iar deasupra umărului stâng este gravată (în negativ), pe două rânduri, valoarea nominală „50 PESEWAS”. Femeia are capul acoperit cu un turban iar corpul îi este acoperit de o rochie cu modele triunghiulate confecționată dintr-o pânză specifică numită „kente”.




Diverse
În Ghana, umbrela este un accesoriu care arată un înalt grad ierarhic, simbolul puterii deținute de șefii de trib și astfel  aici s-a născut conceptul „Umbrelă de stat”

Ceva, orice
Actorul de origine  ghaneză,  Idrissa Akuna Elba, este pe val dar eu vreau să amintesc de filmul  Atac de Ziua Națională” (Bastille Day). O bulibășeală de film care acoperă și partea  numismatică  prin Robb Stark ce palmează un purceluș USB.

Șoapte
Colecția mai conține două piese ghaneze, o monedă bimetal de  100 cedis 1991, respectiv moneda de 5 pesewas 2007.